
Taramalar iyi bir fikirdir.
Bir tarama, ilerdeki potansiyel kararlar ve faydalı öncelikler hakkında kısa zamanda yüksek bilgi geri dönüşü sağlar. En iyi taramalar, zamanın kısıtlı ve kaynakların kıt olduğu durumlarda bile çalışır.
Teknolojinin varlığında taramalar daha da önemlidir. Çünkü bizi tarihe ve bilime dayalı standart bir işletim prosedürüne bağlı tutarlar. Bir sonraki adımda belirli bir temele karşı kendini kanıtlar.

Taramalar yön yaratır.
Belirli bir yönde daha fazla değerlendirmeye ihtiyacımız olup olmadığını bize bildirir. Sağlık ve fitness dünyasında FMS (Fonksiyonel Hareket Taraması)ile ilgili en büyük yanılgı, bunun bir değerlendirme olduğudur.
Hareket taraması hakkında düşündüğümüzde, hareket taramamıza belirli hareketleri sıkıştırmayı düşünmeden önce iyi bir tarama hakkında düşünmek daha iyidir.
Kendimizi,
– kendi hareket önyargılarımızdan
– kendi hareket yöntemlerimizden
– kendi hareket tercihlerimizden
– kendi hareket yeteneklerimizden korumalıyız.
Basitçe ifade etmek gerekirse, hareket taramasında tek gündem, “Taranan birey bir sonraki seviyeye geçmek için yeterince iyi hareket ediyor mu?” sorusu olmalıdır.
“Taranan birey hareketin yaşamsal sinyalleriyle karşılaştı mı?” Evet ise sırada ne varsa onunla devam edilir. Taramaya katılan bireyler farklı özelliklere, değerlere sahip olabilirler. Ancak hareket harekettir. Bir hareket taraması spora, aktiviteye ve yaşa özel değil, insana özel olmalıdır. Doğumdan ölüme kadar elimizden tutan hareketi değerlendirmek için bir temel olmalıdır. Prensipler, belirsiz durumlarda gerçeğe ulaşmak için bilimi ve nesnelliği uygulamanın en iyi yoludur. Kullanım ömrü boyunca netlik ve yön sağlar.

Taramanın önemi Kas-iskelet sistemi dışında bir çok alanda oturmuştur. Örneğin harfleri tanıyabildiğiniz andan itibaren bir göz haritasına maruz kalırsınız. Her şey her seferinde göz haritasıyla başlar. Bir dereceye kadar görmeniz ve harf okuryazarlığınız olduğu sürece, göz çizelgesi bize görmenizin bir sonraki seviyeye geçmek için kabul edilebilir olup olmadığını veya daha kapsamlı bir değerlendirmeye ihtiyacınız olup olmadığını söyleyebilir.
Bir sonraki seviye okuma ve yazma ise, hazır olabilirsiniz.
Hareket patenleriniz kaliteli olmalı ki yaptığınız aktiviteler kaliteli olsun.

Taramanın ilk ve en önemli kısmı basit bir soru sormaktır. Basit bir soru, soruyu kimin oluşturduğuna bakılmaksızın yanlış anlaşılamayacak veya yanlış yorumlanamayacak bir sorudur. Ayrıca farklı durumlarda farklı beceri seviyelerine sahip insanlar tarafından yeniden üretilebilen bir sorudur. Fakat sorunun cevabı dürüstçe cevaplandıysa faydalıdır.
Hareket hakkında sorulabilecek en basit soru, “Yapabilir misin, yapamaz mısın?” Cevabınız ne olursa olsun, bir hareket seçmeli ve bunu yapmalısınız.
Bir dizi soru sorarak gelecekteki davranışları tahmin etmeye çalıştığımızda, başarıyı mı yoksa başarısızlığı mı tahmin etmeye çalışmak istediğimize karar vermeliyiz. Başarısızlıklarımız ve başarılarımızla, kendimiz ve çevremiz hakkında bilgi ediniriz. Aslında başarısızlıklarımızdan daha fazlasını öğreniriz. Bu yüzden doğayı takip etmek çok önemlidir. Bazı başarısızlıklarımız oldukça sert sonuçlara yol açabilir. Farklı ortamlarda kendi yeteneklerimizi ölçebilmemiz için biraz sağduyu ve öğrenmenin önceden yüklenmesi gerekir. Her zaman başarılı olamayabiliriz, ancak başarısızlıktan hızlı ve net bir şekilde öğreneceğimiz fırsatlar yaratabiliriz. Aynı görevde (ortamda) ikinci kez aynı şekilde başarısız olmak gerekli değildir doğruyu öğrenmek için.
İstenen sonuç gözlenmezse, eylemi veya ortamı her zaman değiştirmek gerekir.
Unutmayın, ikisini aynı anda değiştirmek feedback döngüsünü yok eder. Dünyadaki en başarılı insanlardan bazılarının sayısız başarısızlık geçmişi vardır, ancak onları bir sonraki seviyeye taşıyan bu bilgiyle yaptıklarıdır.

ANAHTAR NOKTALAR
1. Taramalar belirli bir yönde daha fazla değerlendirmeye ihtiyaç olup olmadığını bildirir.
2. Hareket taraması belirli bir temele dayanmalıdır.
3. Taramanın ilk ve en önemli kısmı basit bir soru sormaktır.
4. Farklı ortamlarda kendi yeteneklerimizi ölçmemiz gerekir. İstenen sonuç gözlenmezse, eylemi veya ortamı değiştirmek gerekir.
5. Başarısızlık fırsatını geri bildirim döngüsü olarak kullanmak gerekir.
Kaynak : www.functionalmovement.com