Duyusal reseptörler beynin uyduları gibidir. İyi duyusal girdileriniz olursa hareketinizde iyi olur.
Hareket sistemi kompleks bir sistemdir. Kompleks sistemin içinde göz ardı edilen çok önemli detaylar vardır.
Ekran maruziyetinin artması sistem için olumsuz bir durumdur. Sadece büyük kas gruplarının çalıştırılması yetmez. Ya göz kaslarınız..! Ancak günümüzde sağlık için yapanlardan profesyonel düzeyde spor yapanlara kadar antrenmanların büyük kısmını kabul edilmiş egzersiz programları oluşturuyor.
Hareket sisteminde bedeni donanım beyni yazılım olarak örneklendirebiliriz. Beden yazılımı takip eder. Beyin, hareket, performans ve ağrı açısından çok önemlidir. Hareketin nörolojisine bakarsanız, duyusal girdiler ile beyninizi aktive edersiniz ve beyniniz siz bir hareket çıktısı sunar.
Nöro-atletiğin, Nöro-antrenmanların Amacı Nedir ?
Beynin daha iyi fonksiyon göstermesidir. Özellikle duyusal sistemin daha etkin kullanılarak beynin spesifik b.lümlerinin daha iyi hareket çıkarmasını sağlamaktır. Duyusal sistem üzerine yoğun olarak çalışılır. Duyusal reseptörler beynin uyduları gibidir. Görme duyusu vasıtasıyla beyin çevreden bilgileri toplar. Prorioseptif sistem, tüm bedende, eklemlerde yer alan reseptörler vasıtasıyla beyne iletilir.
Vestibüler sistem, iç kulakta yer alır, buradan 8. Kafa çifti ile beyne iletilit, yer çekimine karşı denge açısından önemlidir.
Görme, işitme ve proprioseptif sistem bunlar beyne 3 önemli ana duyusal girdi kaynağıdır.
Harekete rehberlik, öncülük ederler.
Örneğin sağa doğru dönüp koşmak istediğinizde buna .ncülük eden gözlerin dönmesidir. Dolayısıyla iyi görme, iyi denge, iyi beden kontrolü beynin aktivasyonu için çok önemlidir. Böylece siz hareketi çok akıcı bir şekilde gerçekleştirebilesiniz.
Gördüğümüz hareket aslında, beyinde işlemden geçmiş duyusal girdilerimizin bütünüdür. Hareketi değiştirmek için hareketin kendisini değil girdileri değiştirmeniz gerekir. Bu hareket çıktısının kendisi de aynı zamanda duyusal bir girdidir. Hareketi yaparken eklem hareket açıklıklıklarını görürsünüz, eklemlerinizden aynı zamanda proprioseptif girdiler alırsınız. Eğer gözlerinizin hareketi, görme beceriniz, iç kulaktan gelen veriler ve eklemlerden gelen girdiler % 100 olmazsa, hareket paternlerinizde büyük problemler ortaya çıkar ve ciddi yaralanmalar görülebilir.
‘’ Input First ‘’ – ‘’ Önce Duyusal Girdiler ‘’in kurucusu Steffen Tepel, bir çok olimpik sporcu ile çalışmaktadır. Kendi günlük pratiğinde olimpik sporcularda bile
onların gelişimine katkı sağlayacak eksikliler bulabilirsiniz. Dolayısıyla spor yapan herkes ile çalışabileciğiniz bir alandır. İyi duyusal girdileriniz olursa hareketinizde iyi olur. Eğer beyninin nasıl çalıştığını anlarsanız o zaman aktive etmesi, düzeltmesi, daha kolaydır.
Pratikte uygulanan testlemeler ve egzersizler ile kuvvetini, eklem hareket açıklığını, paternelerini geliştirebilirsiniz. Beyniniz hareketi daha iyi kontrol eder hale gelir. Beyin çok çabuk cevap verir, sonuç almak için 6 hafta beklemenize gerek yok. Örneğin göz pozisyonlama, aktivasyon egzersizleri Düzenli çalışarak kazanımlarınızı kalıcı hale getirebilirsiniz. Bu egzersizler ile kuvvetinizi ve esnekliğinizi artırabilirsiniz. Bu egzersizleri, hangi pozisyonda göz hareketlerinde kısıtlılık var, hangi göz kasında zayıflık var tespit ederek planlayabilirsiniz. Sonrasında antrenman öncesi ısınma dönemlerinde 3- 5 dk bunları programınıza ekleyebilirsiniz.
Özellikle ekrana maruziyetinin artması ile göz kaslarınıda ve periferik görmede sorunlar ortaya çıkarır. Beyin bu durumu tehdit gibi algılayıp kendisini ve bedeni korumaya alır. Ekran maruziyetinin artması hareket paternlerini bozabilir. Bu konu ile ilgili çalışmalar önümüzdeki yıllarda gelecektir. Göz kaslarının inhibisyonu hareket paternlerini bozarak yaralanma riskini artırabilir. Bu konuda ileride mutlaka çalışılacaktır. Görme ile hareket sistemi arasına yüksek oranda etkileşim vardır. Özellikle gözlük kullananlarda bu daha belirgindir.
Gözün Anatomik Yapısı
Bütün beyin harekete katılır. En çok ise cerebellum, PMRF ( Ponto-Medüller- Retiküler Formasyon) ve Frontal Lob’tur. Frontal Lob hareketi başlatan merkezdir. Frontal lobu hasar görenlerin, yaşla birlikte dejenere olanların, Parkinson ve Demans gibi, hareketi başlatamadıklarını ve yavaşladıklarını görürsünüz.
Cerebellum is nöron paketleri içerir ve harekete eminlik katar, hareketi akıcı yapar, koordine eder, hataları düzeltir, hareketi bitirir ve vestibüler sistem ile dengeyi sağlar.
PMRF ise global kas tonusunu ve hareketin sırasında postürün korunmasını sağlar. Bütün hareket için postürün korunması önemlidir.
Özetle
1: Hareket sistemi beyin ve bedenden oluşan bir bütündür.
2:Günümüz dünyası sadece bedenin beyinden alt kısımlarına odaklanmış durumda. Beden beyni takip eder.
3: Yazılım programı beyindedir.
4: Hareket değiştirmek için yazılımdaki bilgileri değiştirmeniz gerekir ve buda sürekli olmaktadır.